آشنایی با روزنامه های دیجیتال
بعضی از روزنامه ها در سطح یک منطقه و محله توزیع می شوند، محدوده توزیع بعضی از آنها یک شهر است و بعضی های دیگر هم در سطح یک کشور؛ ولی روزنامه های الکترونیکی نسل جدیدی از روزنامه ها هستند که به هیچ گستره جغرافیایی محدود نمی شوند. لازم نیست صبح ها برای تهیه روزنامه مورد نظرتان به کیوسک مطبوعات مراجعه کنید یا نگران تمام شدن روزنامه باشید. می توانید از هر کجای دنیا و در هر ساعتی از شبانه روز، روزنامه مورد علاقه تان را بخوانید.
روزنامه های دیجیتال نسل جدیدی از رسانه ها هستند که طیف وسیعی از مخاطبان را دارند. کاربر اینترنت یعنی کسی که به کامپیوتر دسترسی دارد و می تواند از ابزارهای مدرن استفاده کند. پس طبیعی است که باید دارای حداقلی از سواد و اطلاعات باشد. به همین دلیل مخاطب رسانه آنلاین را می توان با مخاطب تلویزیون، رادیو و حتی روزنامه ها متفاوت دانست. آیا می دانید روزنامه نگاری الکترونیک در ایران از چه زمانی و چگونه آغاز شد؟ چه سیر تحولی را طی کرده و الان در مقایسه با جهان در چه مرحله ای هستیم؟
از زمانی که روزنامه ها تصمیم گرفتند فایل هایشان را به صورت pdf روی وب قرار دهند روزنامه نگاری الکترونیک متولد شد، اما روزنامه نگاری آنلاین در ایران به گونه ای که پیوسته به روزرسانی شده و تولید محتوا کند و به عبارتی شبیه به یک نسخه چاپی عمل کند؛ با تولد جام جم آنلاین در نوزدهم مهر 1381 شروع می شود.
با ظهور کتاب های الکترونیکی تقریبا چند سالی است که صنعت چاپ و نشر دچار تغییر و تحولات عظیمی شده است. کتاب الکترونیکی اطلاعات ذخیره شده یک کتاب در قالب دیجیتال است به صورتی که بتوان آن را روی صفحه کامپیوتر مشاهده کرد. کتاب های الکترونیکی را می توان روی ابزار های دیجیتالی نظیر دیسک فشرده، شبکه جهانی وب و کتابخوان های الکترونیکی منتشر کرد. کتاب های الکترونیکی را می توان به 2 صورت در محیط وب شناسایی کرد. برخی کتاب های الکترونیکی، شکل چاپی ندارند و فقط در قالب دیجیتالی منتشر می شوند. همه فرآیند نشر کتاب از زمان تالیف تا قرار گرفتن در محیط وب، به صورت الکترونیکی انجام می شود. بنابراین چنین کتاب هایی را نمی توان در جهان چاپی و کتابخانه های سنتی یافت و از این لحاظ اثری منحصربه فرد به شمار می آیند. این بخش از عرصه نشر کتاب های الکترونیکی هنوز با مشکلات حقوقی، معنوی و اقتصادی روبه رو است. در واقع، ناشران به این نکته مهم پی برده اند که چه از نظر رقابت با دیگران و چه از لحاظ پاسخگویی به نیازهای جامعه جدیدی از مخاطبان و به عبارتی خوانندگان اینترنتی چاره ای جز توجه به امکانات و قابلیت های نشر اینترنتی ندارند و ناچار به نقش آفرینی در این محیط هستند.