آموزش کامل آپدیت کردن بایوس مادر برد
بایوس در واقع سیاستمدار رسمی هر سیستم کامپیوتری است که از اولین لحظه راه اندازی کامپیوتر،تراکنش های حیاتی کامپیوتر را مدیریت می کند. در این مقاله به این موضوع پرداخته می شود که چگونه می توان حداکثر بهره را از آن برد و عملیات «flash »کردن بایوس به چه معناست. بهتر است بدانید اصلی ترین قسمت هر کامپیوتر،«سیستم ورودی خروجی اولیه» (BIOS:Basic InputOutput System ) آنست.
وقتی یکی از اجزای سیستم نیاز داشته باشد که دیگر قسمت های کلیدی داخل کامپیوتر را شناسایی کرده و با آنها ارتباط برقرار کند،به سراغ بایوس می رود و بایوس مقدمات این کار را فراهم کرده و در اختیارش قرار خواهد داد . پس از روشن کردن کامپیوتر و پیش از انجام هر گونه عملی، اطلاعاتی که در تراشه حافظه بایوس ذخیره شده خوانده می شود. این تراشه روی مادربرد کامپیوتر تعبیه گردیده است.
بایوس سرعت عملکرد پردازنده ،RAM و گذرگاه سیستم (BUS )را تعیین می کند(گذرگاه سیستم خود نیز نوعی سیاستمدار کوچک است که به عنوان رابط بین پردازنده و تمام اجزای دیگر سیستم عمل می نماید.)در چند ثانیه اول پس از روشن کردن دستگاه،بایوس نشان می دهد که چه درایوهای اپتیکالی نصب شده اند، حجم هارد دیسک چقدر است و چه مقدار حافظه روی مادر برد سیستم نصب شده است.
همچنین پورت های اتصال کیبورد و ماوس را شناسایی می کند،پورت های USB را پیدا می کند،و کارت گرافیکی ،کارت صدا و آداپتور شبکه را نیز مورد شناسایی قرار می دهد. پس از آن با انجام یک خودآزمایی موسوم به POST (Power on self test )شروع به راه اندازی ادامه سیستم می نماید.
در این خود آزمایی بایوس پیش از نمایش فهرستی از اجزای اصلی،وجود برخی از مشکلات محتمل نظیر فقدان سیستم عامل یا کیبورد را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین تراشه بایوس وظایفی نظیر غیر فعال کردن آداپتور صوتی onboard ،درخواست کلمه عبور،یا تغییر تاریخ و زمان را نیز انجام می دهد. یک بایوس پیشرفته قابل انعطاف به دو طریق مختلف قابل برنامه ریزی است :یکی اینکه می توان این کار را با تنظیمات خود بایوس انجام داد.
با این که پیش فرض تقریبا” همه تراشهای بایوس اینست که سرعت پردازنده، RAM ،باس سیستم و باس AGT کارت گرافیکی را بطور خودکار مشخص کند،اما اغلب تراشه های بایوس این امکان را می دهند که تنظیمات دستی دلخواه را اعمال کنید و تنظیمات خودکار نادیده گرفته شوند. برای مثال فرض کنید یک پردازنده 3.2 گیگاهرتزی پنتیوم 4 دارید که طوری طراحی شده که با سرعت 16 برابر باس سیستم 200 مگاهرتزی آن عمل کند. می توانید باس سیستم خود را به دلخواه افزایش داده و به 220 مکاهرتز تغییر دهید.
سرعت پردازنده که با 16 برابر این سرعت اجرا می شود، برابر با 3.52 گیگاهرتز خواهد بود. احتمال دارد که پردازنده با این سرعت کار نکند اما قابلیت تراشه بایوس این امکان را به شما می دهد که سرعت های فوق را بیازمایید .دومین روش برای تغییر دادن اطلاعات موجود در بایوس flash کردن یا بروز رسانی آنست.
Flash کردن بایوس که قدری از تغییر دادن تنظیمات بایوس پیچیده تر است برنامه تعبیه شده در هسته بایوس را تغییر می دهد.اما چرا باید بخواهید نحوه عملکرد بایوس (اصلی ترین جزء سیستم )را تغییر دهید؟ اول این که Flash کردن بایوس خرده اشکالاتی را که از زمان تولید مادر برد کشف شده اند، تصحیح و برطرف می کند. چه قابلیت های مربوط به مدیریت جریان برق به درستی عمل نکنند و چه کامپیوتر نتواند دستگاه های Plug And Play را بطور خودکار تشخیص دهد،عمل Flash کردن می تواند بایوس را طوری ارتقاء دهد که میزان پاسخگویی یک کامپیوتر افزایش یابد. دوم اینکه یک بایوس ارتقاء یافته اغلب سازگاری با سخت افزار و ادواتی را که پس از ساخت مادربرد تولید شده اند، بهبود می بخشد.
هارد دسیک های حجیم تر درایوهای خارجی (External ) و کارت های گرافیکی نوظهور ،هر یک ممکن است با یک بایوس قدیمی تر کار نکنند.سوم اینکه،چند ماه پس از نصب یک تراشه بایوس بر روی یک مادربرد بخصوص ممکن است راه های بهتر و کارآمدتری برای تبادل داده ها و پیکر بندی اجزای سخت افزاری ابداع گردند. بنابراین بروز رسانی تراشه بایوس باعث نیل به بهترین کارایی خواهد شد.
● Flash:
فواید flash کردن بایوس آشکار هستند. اگر بنا دارید خودتان اقدام به انجام این کار کنید،به وب سایت کارخانه سازنده مادربرد خود بروید و به دنبال صفحات مربوط به پشتیبانی پس از فروش بگردید. از آنجا لینک مربوط به Download نرم افزار را پیدا کنید. پس از یافتن محل مربوط به مادر بردخود آخرین نسخه موجود از نرم افزار بایوس آن را دریافت نمایید. توجه داشته باشید که نسخه ای را که مختص مادربردتان ساخته نشده به هیچ وجه دریافت نکنید.
نصب گونه دیگری از بایوس مادربرد بر روی سیستم ممکن است باعث شود که بایوس و در نتیجه مادربرد غیرقابل استفاده گردد.اگر در وب سایت فوق دو نسخه ”فقط update ”و ”Update ”به همراه برنامه نصب کننده ”وجود داشت،گزینه”… به همراه نصب کننده ”را انتخاب نمایید.اگر نمی توانید این دو را با هم دانلود کنید،اطمینان حاصل نمایید که ابتدا برنامه نصب کننده و سپس خود Update را دریافت می نمایید. سپس آن دو را روی یک فلاپی دیسک کپی کنید،دیسک را در درایو قرار داده و کامپیوتر را از نو بوت نمایید.
قبل از بالا آمدن سیستم،وارد برنامه BIOS شوید (معمولا” از طریق دکمه Delete یا F2 ،در غیر این صورت به مستندات مادربرد خود رجوع کنید). در منوی Boot یا Drives ،بررسی کنید که تنظیمات به گونه ای باشد که فلاپی دیسک قبل از هارد دیسک بوت شود. تغییرات انجام داده را ذخیره کنید وسیستم را بوت کنید. حالا سیستم از فلاپی دیسک بوت می شود. برای اجرا برنامه Update ،کافیست فقط نام فایل EXE .آن را تایپ کرده و Enter را بزنید.سپس نام Update جدید بایوس خود را انتخاب نمایید. در خلال انجام عملیات Flash بایوس،به هیچ عنوان به کامپیوتر خود دست نزنید،اگر وقفه ای در این عملیات به وجود آید باعث می شود سیستم غیر قابل بوت شدن گردد.
به همین دلیل اکیدا توصیه می شود دستگاه خود را به یک منبع مطمین وصل کنید و یا از UPS استفاده نمایید. پس از اتمام عملیات Flash ،برنامه از شما می خواهد دیسکت را از درایو خارج کرده و سیستم را بوت نمایید. اگر برنامه بخواهد خودش سیستم را بوت کند،نباید مانع از انجام این کار بشوید(اگر این طور باشد،پیغامی به شما خواهد داد.)
پس از راه اندازی مجدد سیستم خواهید دید که اینک کامپیوترتان با ثبات تر و با سخت افزار ها سازگارتر است و کارایی بهتری ارایه می نماید.
سوالات و نظرات کاربران در مورد این مطلب (14)
سلام ..مشکل کامپیوتر من اینکه ویندوز نصب کردم وهمه برنامه ها را نصب کردم ..کامپیوتر ریستارت میشه دوباره اخطار ویندوز میده ..هم هارد عوض کردم هم دیسک ویندوز ولی بازم همینطوره ممنون میشم راهنمایی کنید
با سلام خدمت مدیریت سایت. من یه هارد اکسترنال wd my passport داشتم که خیلی خوب کار میکرد. اما الان آیکونش نه داخل my computer میاد و نه داخل دیسک منیجمنت. چراغ هارد روشن میشه اما اصلا وصل نمیشه. اگه راه حلی هست خیلی ممنون میشم که کمک کنید. موفق باشید
سرزمین دانلود:
در حالی که هارد وصل است کامپیوتر خود را خاموش کنید و از برق بکشید و دوباره روشن کنید. اگر مشکل برطرف نشد سایر پورت های USB را امتحان کنید. اگر باز هم مشکل برطرف نشد روی کامپیوتر دیگری آزمایش کنید و ببینید هارد شناسایی میشود یا خیر.
باسلام. من کامپیوترم که روشن میکنم صفحه بالا نمیاد فقط صدای بوق از کیس میاد بیب بیب میکنه. قبلا ایجور میشد قطعات داخل کیس در میاوردم دوباره نصب میکردم درست میشد. الان درست نمیشه همش صدای بوق میاد لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام. تنظیمات بایوس رو دستکاری کردم پورت usb و سریال تبلتم بسته شده. چیکار کنم بتونم تنظیمات رو ریست کنم؟ تبلت zedbook WiFi دارم. ممنون
سلام. من کامپیوتر روشن میکنم دقیقا وقتی که میخواد ولکام بیاد یه صفحه سیاه باز میشه و اینو میگه checking file system D. the type of the file system is NTFS. one of your
disks heeds to be checked for cons isteney. May cancel the disk check. but it is strongly recommend that you continus . wendows will now check the disk
بعدش چند بار از صفر تا 64000 پر میشه بعد کامپیوتر خاموش میشه دوباره روشن میکنم همین میاد لطفا کمکم کنید.
سرزمین دانلود:
مشکل نرم افزاری در هارد دیسک شما وجود دارد. سیستم را توسط DVD ویندوز بوت کنید و از گزینه Repair برای بازسازی استفاده کنید. اگر درست نشد، باید درایو C را فرمت کنید و دوباره ویندوز نصب کنید.
سلام. یه مشکلی پیدا کرده کامپیوترم. من از وقتی کارت گرافیک gt630 گرفتم، تا اینکه ی. فیلم یا بازی پلی میکنم صفحه سیاه میشه و بعد ارور کارت گرافیک میده. ویندوزم عوض کردم ولی حلال این مشکل نبود. اگه بایوس رو اپدیت کنم مشکلم برطرف میشه؟
سرزمین دانلود:
خیر این مشکل مربوط به کارت گرافیک است و ارتباطی به بایوس ندارد. درایور کارت گرافیک خود را آپدیت کنید، و یا جدیدترین نسخه درایور آن را دانلود و نصب کنید:
آموزش آپدیت درایور کارت گرافیک
سلام. مشکل من صفحه ابی هست و اروری که میده 0x00000007B هست. میتونید راهنمایی کنید. در ضمن در تنظیمات اولیه بوت شدن تمام درایور های ساتا تبدیل به IDE شده
سلام و درود. خیلی ممنون از مطلبتون یه سوالی داشتم. سیستم من تقریبا هر ده دقیقه یه بار ریست میشه و این ارور رو میده
Power supply surges detected during the previous power on. Asus anti-surge was triggered to protect system from unstable power supply unit
با آپدیت کردن بایوس مشکلم حل میشه؟
خیلی خیلی ممنونم، با تعویض دی وی دی رام و تعویض باطری بایوس و تغییر تنظیمات مربوطه مشکلم حل شد. با نهایت سپاس از شما عزیزان. راهنمایی شما بسیار مفید بود.
با تشکر علیرضا زارعی وندیش
با سلام. یه سیستم با ویندوز xp دارم (_2003_mercury_intel_ps650gxm.l) که خیلی اذیتم میکرد. خواستم ویندوزشو ارتقا بدم دی وی دی بوت نمی شد. خلاصه هارد شو جدا کردن با یه سیستم دیگه (asrockg41m) ویندوز xp سرویس پک 3 اتوماتیک روش نصب کردم. حالا هارد رو به سیستم خودش وصل کردن و روشن میکنم سیستم رو ،صفحه normally start Windows میاد و رو همین صفحه میمونه و دیگه بالا نمیاد. به نظر شما باید چکار کنم چون نه سی دی های سیستم رو دارم چون قدیمیه و نه بوت میشه. البته موقع روشن شدن و یا ری استارت کردن پیغام خطای cmos memory rowng و cmos memory size low هم میاره. دیگه کلافه شدم لطفا کمکم کنید
سرزمین دانلود:
اینکه شما هارد را جدا کنید و با یک سیستم دیگر روی آن ویندوز نصب کنید و بعد هارد را به سیستم خودتان وصل کنید و انتظار داشته باشید ویندوز به راحتی بوت شود کاملا تصور اشتباهی است! چون ویندوز بر اساس سخت افزار آن سیستم نصب شده و مسلما با تغییر سخت افزار بوت نخواهد شد. و اگر هم بوت شود باید همه سخت افزارها را تک تک نصب کنید..
اگر مشکل سیستم شما بوت نشدن دی وی دی است، یک DVD Rom سالم بخرید و نصب کنید. (با توجه به اینکه سیستم قدیمی است اگر SATA نداشته باشد باید یک درایو IDE قدیمی بخرید)
در مورد نصب سخت افزارها هم نگران نباشید. ویندوز XP سرویس پک 3 تقریبا تمام قطعات سیستم های قدیمی را شناسایی و نصب میکند. همچنین میتوانید از درایورپک استفاده کنید.
با سلام. من آپدیت بایوس را از سایت گیگابایت دانلود کردم و در فلش ریختم. کامپیوتر را ریستارت کردم و به صفحه بایوس رفتم بعد گزینه ی آپدیت را زدم و فلش را انتخاب کردم و فایل را اجرا کردم. عملیات اپدیت تا 60 % رفت و بعد این ارور را داد bios ID check error میشه من را راهنمایی کنین
سرزمین دانلود:
احتمالا فایلی که دانلود کرده اید مربوط به بایوس مادربرد شما نبوده است.
با سلام. مطالب آموزشی تون عالیه. اگه امکانش هست مطالب بیشتری درباره ی آموزش کاربردی اینترنت، تعمیرات نرم افزار و سخت افزار سیستم ارایه بفرمایید. ممنون میشم.
سرزمین دانلود:
هزاران مقاله مختلف در این موارد در سایت وجود دارد. به بخش مقالات مراجعه کنید، و یا برای پیدا کردن مقاله مورد نظر، از کادر جستجوی بالای سایت کمک بگیرید.
سلام. خیلی ممنون از این راهنمایی
سلام خسته نباشید. وقتی کامپیوتر رو روشن میکنم تا که ویندوز میخواد بالا بیاد ریست میشه و همش تا همینجا میاد بعد ریست میشه. میخواستم ببینم آیا از آپدیت بایوس هست یا چه مشکلی داره؟
سرزمین دانلود:
این مشکل ربطی به بایوس ندارد و احتمالا ویندوز شما خراب شده است که با نصب مجدد ویندوز مشکل برطرف خواهد شد.