آشنایی با انواع حافظه در تلفن های همراه
حافظه یا مموری در گوشی های موبایل یکی از مقدماتی ترین موارد در تعیین کارآیی گوشی ها هستند. این حافظه ها مشخص می کنند که چقدر فضا در اختیار سیستم عامل است و یا تا چه میزان می توانید پیامک ها را در گوشی ذخیره کنید.حافظه ها نیز انواع مختلفی دارند. برخی از آنها درون سخت افزار گوشی موبایل قرار دارند و برخی دیگر نیز باید به گوشی اضافه شوند تا امکانات آن افزایش پیدا کند. شناخت انواع حافظه کمک می کند تا با محدودیت های گوشی بیشتر آشنا شویم و فضای لازم را برای کاربردهای مختلف در اختیار گوشی قرار دهیم.
● حافظه ROM:
این حافظه معمولا به سیستم عامل اختصاص دارد و توسط کاربر قابل استفاده نیست. به این معنی که فقط فایل های اصلی سیستم در این بخش قرار دارد و نمی توانید فایلی را به آن اضافه یا از آن کم کنید. به همین دلیل است که وقتی گوشی را به تنظیمات اولیه کارخانه باز می گردانید تمام فایل ها و اطلاعات از روی گوشی پاک می شود ولی سیستم عامل آن همچنان کار می کند. البته اطلاعات ذخیره شده روی حافظه ROM هم قابل تغییر هستند ولی این کار تنها از طریق تجهیزات خاص خود قابل انجام است و کاربران در شرایط عادی نمی توانند تغییری در آن ایجاد کنند. نکته دیگر اینکه به دلیل حجم مشخص سیستم عامل، فضای در نظر گرفته شده برای حافظه ROM معمولا تاثیری در کارآیی گوشی ندارد. ضمن اینکه ویروس ها و بدافزارها نیز نمی توانند وارد این بخش از تلفن همراه شوند.
● حافظه RAM:
رم، حافظه موقت گوشی است در نتیجه با خاموش و روشن کردن دستگاه و یا بستن یک نرم افزار، اطلاعات روی آن خالی می شوند. حافظه RAM معمولا سرعت بالایی دارد و به همین دلیل به عنوان پلی بین سیستم عامل و حافظه اصلی دستگاه استفاده می شود تا فایل های مورد نیاز بتوانند با سرعت بهتری در اختیار سیستم و برنامه ها قرار بگیرند. هر چقدر این فضا بیشتر باشد به این معنی است که می توان فایل های بیشتری را در حالت آماده باش یا اجرا نگه داشت. حافظه رم قابل خواندن و نوشتن است اما اطلاعات به صورت ثابت روی آن ذخیره نمی شوند. حجم این حافظه نیز در اغلب گوشی ها ثابت است و قابل تغییر نیست.البته نرم افزار های مختلفی برای مدیریت این حافظه وجود دارند.
● حافظه داخلی:
حافظه داخلی گوشی محلی است که فایل ها و اطلاعات شما را به صورت ثابت و دایم نگهداری می کند. معمولا اطلاعاتی از قبیل دفترچه تلفن، پیامک ها، فایل های صوتی و تصویری و انواع داده های دیگر که توسط کاربر به گوشی اضافه می شوند در محل حافظه داخلی گوشی قرار می گیرند. شرکت های مختلف براساس نوع گوشی مقدار مشخصی را به عنوان حافظه داخلی در نظر می گیرند که این حافظه نیز قابل تغییر نیست ولی اگر گوشی این توانایی را داشته باشد می توانید فضای حافظه آن را از طریق کارت های حافظه افزایش دهید. معمولا اغلب شرکت های سازنده گوشی در مدل های موجود در بازار فضایی معادل 512 مگابایت تا دوگیگابایت را به عنوان حافظه داخلی در نظر می گیرند. تمام برنا مه هایی که روی گوشی نصب می شوند روی این حافظه قرار دارند و اگرچه کار با آن محدودیت های خاص خود را دارد با این حال امکان مدیریت روی این بخش از حافظه بسیار بیشتر از بخش های دیگر است.
● حافظه بیرونی:
علاوه بر حافظه داخلی که تقریبا در تمام گوشی های جدید استفاده می شود، می توان برای ذخیره سازی اطلاعات از حافظه بیرونی یا مموری کارت هم استفاده کرد. حافظه های بیرونی انواع مختلفی دارند و به همین دلیل هر یک از تولید کنندگان گوشی بنابر توانایی و نیاز گوشی یکی از این مدل ها را انتخاب می کنند. درحال حاضر مدل های رایج حافظه بیشتر از نوع MMC،RS MMC،MiniSD هستند زیرا این مدل ها حجم بیسار کوچکی دارند و به راحتی می توان آنها را در فضای اندک موجود در گوشی استفاده کرد. ظرفیت حافظه های بیرونی براساس نیاز و سلیقه کاربر و البته هزینه ای که برای آن در نظر گرفته شده، تعیین می شود. به عنوان مثال امروزه حافظه هایی با ظرفیت دو تا 16 گیگابایت در بازار به آسانی یافت می شوند اما این ظرفیت ها هر کدام قیمت خاص خود را دارند. نکته دیگری که در مورد حافظه ها باید گفت این است که اطلاعات روی این بخش از حافظه ، مانند حافظه درونی قابل خواندن و نوشتن است به این معنی که می توانید فایل ها را روی این بخش کپی کنید، تغییر دهید و یا حذف کنید.
● حافظه سیم کارت:
علاوه بر تمام حافظه هایی که گفته شد، مقداری حافظه نیز روی سیم کارت گوشی شما موجود است که کارآیی خاص خود را نیز دارد. این نوع حافظه معمولا در گوشی هایی که از نوع GSM هستند، قابل استفاده است. یعنی اغلب گوشی های معمولی و رایج نه مدل های ماهواره ای یا گوشی هایی که کاربرد خاص دارند می توانند از این نوع حافظه برای اطلاعات استفاده کنند. معمولا حجم زیادی روی سیم کارت قابل ذخیره نیست به همین دلیل تنها می توان اطلاعات مهم را روی آن قرار داد که شامل اطلاعات تماس ها، دفترچه تلفن با ظرفیت محدود و چند پیامک است.به خاطر داشته باشید که حجم حافظه سیم کارت بیسار اندک و محدود است.
سوالات و نظرات کاربران در مورد این مطلب (9)
سلام. ببخشید در گوشی هایی که فقط حافظه داخلی (اینترنال) دارند اگر حافظه دچار مشکل شود چه کارهایی باید انجام بدهیم؟ آیا حافظه اینترنال قابل تعویض یا تعمیر است؟ ممنونم
سرزمین دانلود:
حافظه داخلی روی برد اصلی گوشی قرار دارد و قابل تعمیر نیست. البته یک تعمیرکار ماهر میتواند آن را عوض کند.
در پاسخ به (حسین , يكشنبه، 24 دی ماه، 1396) :
سلام. شاید هم رم فله ای خریداری کرده اید و ایراد از خود رم خریداری شده باشد.
سلام. ميخواستم بدونم فرق emmc و nand flash چيه و گوشي های موبايل هر دو تای اينا رو با هم دارند؟ با تشكر
گوشی من 32گیگ حافظه داره چیزی روش نصب نکردم ولی پیام حافظه کافی نیست رو هنگام دانلود برنامه ها دریافت میکنم
سرزمین دانلود:
ممکن است مسیر دانلود فایل ها بر روی حافظه اصلی موبایل باشد که مقدار آن کم است. وارد تنظیمات برنامه مدیریت دانلود خود شوید و مسیر ذخیره فایل های دانلودی را روی حافظه جانبی تنظیم کنید.
تو قسمت ذخیره سازی فقط حافظه داخلی نوشته. یعنی گوشی من حافظه جانبی نداره؟
سرزمین دانلود:
فقط یک فضای ذخیره سازی نمایش داده میشود؟
توجه داشته باشید که معمولا 2 مدل حافظه وجود دارد:
Device Memory که حافظه اصلی است و سیستم عامل روی آن نصب شده است.
Internal Memory که حافظه داخلی است و معمولا حجم زیادتری دارد.
External Memory یا SD که کارت حافظه است.
سلام. نرم افزاری هست که بفهمیم گوشی اندروید دارای حافظه داخلی و خارجی هست؟ منظورم حافظه خارجی که شما در پاسخ پایین تر گفتین. اگه هست مرسی اگه معرفی کنین
سرزمین دانلود:
نیاز به هیچ نرم افزاری نیست. در تنظیمات موبایل خود وارد بخش Storage شوید. در اینجا میتوانید همه حافظه های ذخیره سازی موبایل خود را مشاهده کنید.
با سلام بر سرزمین دانلود. گوشیم 2 گیگابایت حافظه داشته. یهو بعد ریستارت 16 مگابایت شد و بازگشت به کارخانه هم میزنم هیچ کاری نمیشه
سلام. من یک گوشی HTC ديزاير مدل 626 جي پلاس دارم. 16گيگ رم روش گذاشتم و 8گيگ حافظه داخلی داره. ولی با این حساب بعضی برنامه ها که دانلود میکنم موقع نصب مشکل دارم و نصب نمیشه و پیغام میده میزان حافظه کم هستش و نصب نمی کنه. لطفا راهنمایی کنید.
سرزمین دانلود:
حافظه موبایل شما 2 قسمت است. Internal و External
چیزی که شما به عنوان 8 گیگ مشاهده میکنید حافظه External است که معمولا عکس ها و فیلم ها روی آن ذخیره میشود. ولی اپلیکیشن ها روی حافطه Internal ذخیره میشوند که معمولا کمتر است.
سلام. من گوشیم s5 mini و 32 گیگ حافظه داخلی داره. تو خود گوشی نمایش میده اما نمیشه ازش استفاده کرد. رفتم تو قسمت حافظه نوشته حافظه داخلی 32 گیگ حافظه تلفن 12 مگابایت. تو برنامه فایل های من 12 مگابایت نشون میده امکان داره طبق متن شما rom و حافظه داخلی من قاطی شده باشن با هم؟