لینوکس در برابر ویندوز (قسمت سوم)
استفاده از سخت افزار و نرم افزار در ویندوز و لینوکس:
برنامهای که از سوی لینوکس نوشته شده، نمیتواند تحت ویندوز عمل کند و بالعکس. این امر یک قانون است، اما میتوان گفت که چندین استثنا نیز وجود دارد. این استثناها نصب یک سیستمعامل را بر روی دیگری فراهم میسازد. برای مثال، در رایانهای که با لینوکس کار میکند، میتوان به نصب یک کپی از ویندوز پرداخت.
در سیستم عامل ویندوز که تحت لینوکس اجرا میشود، نیز میتوان به نصب تمامی برنامههای ویندوز اقدام کرد. در آن واحد یک رایانه میتواند با دو سیستم عامل اجرا شود.
لینوکس در برابر ویندوز ابزارهای سخت افزاری پشتیبانی شده:
در مقایسه ابزارهای سختافزاری پشتیبانی شده، میتوان گفت که در هنگام استفاده از ویندوز، سختافزارهای بیشتری کار میکند و این بدان دلیل است که فروشندگان سختافزار، راهاندازهای بیشتری برای ویندوز مینویسند که این امر در لینوکس صدق نمیکند. هنگامی که ویندوز XP به بازار ارایه شد، بسیاری از دستگاههای جانبی موجود کار نمیکرد، زیرا XP به راهاندازهای جدید نیاز دارد و فروشندگان انگیزه کمی برای نوشتن راهانداز برای سختافزارهای قدیمی داشتند.
سخت افزار سیستم عامل:
لینوکس در بسیاری از پایگاههای سختافزاری قابل اجرا است که این امر در ویندوز امکانپذیر نیست. برای مثال، ویندوز NT تا هنگامی که مایکروسافت تفکر خود را تغییر نداده باشد، در MIPS CPU قابل اجرا است. اما برای لینوکس کسی وجود ندارد تا ذهن خود را تغییر دهد. لینوکس در دامنه وسیعی از رایانهها اجرا میشود. بهدلیل توانایی آن در اجرا شدن بدون واسطه گرافیکی کاربر، به سختافزار کمتری در مقایسه با ویندوز نیاز دارد. لینوکس میتواند در رایانه های شخصی بسیار قدیمی نیز اجرا شود.
کاربران پرشمار:
لینوکس سیستم چندکاربری است که ویندوز اینگونه نیست. ویندوز طوری طراحی شده که در یک زمان یک کاربر میتواند از آن استفاده کند. دیتابیسهایی که تحت ویندوز اجرا میشوند، موجب میشوند چند کاربر همزمان به آن دسترسی داشته باشند، اما سیستم عامل تنها برای سر و کار داشتن با یک نفر ساخته شده است. لینوکس مانند دیگر گونههای یونیکس برای سر و کار داشتن با چندین کاربر همزمان طراحی شده است.
گنو/لینوکس: سیستم عاملی حرفهای:
گنو/لینوکس یک سیستم عامل حرفهای است. یعنی ممکن است یک کاربر کاملا غیر فنی برای مدیریت آن و انجام برخی از تنظیمات سختافزاری دچار مشکل شود و نتواند بهراحتی این کار را انجام دهد. البته برخی از توزیعهای گنو/لینوکس این امور را بسیار ساده (و حتی راحتتر از ویندوز) کردهاند. ولی با این حال بهطور کلی، گنو/لینوکس یک سیستم عامل حرفهای است که در عین سادگی، از پیچیدگیهای فنی زیادی برخوردار است. البته تمام کاربران لازم نیست این امور را بدانند. مثلا یک کارمند دفتری که اموری مانند تایپ و حسابداری را با کامپیوترش انجام میدهد، ممکن است از نظر فنی تفاوتی را احساس نکند.
برخلاف ویندوز، نکات بیپایانی برای یادگیری در گنو/لینوکس وجود دارد. این سیستم عامل 4 سال براحتی شما را مشغول خواهد کرد و میتوانید مطمئن باشید پس از آن باز هم مطالب جدیدی برای یادگیری وجود خواهند داشت!
برخلاف ویندوز، در گنو/لینوکس راحتتر هستید تا بسیاری از کارهای پیکربندی و سیستمی را از خط فرمان بسیار قدرتمند و عالی آن انجام دهید. با اینکه برای بسیاری از امور مانند ویندوز ابزارهای گرافیکی طراحی شده است، یک کاربر حرفهای واقعا از خط فرمان گنو/لینوکس لذت خواهد برد. خط فرمان ویندوز را اصلا میتوان خط فرمان نامید؟!
گنو/لینوکس: بهشت برنامهنویسان:
گنو/لینوکس را بهشت برنامهنویسان نامیدهاند. برخلاف ویندوز که بیشتر ابزارهای برنامهنویسی روی آنرا باید جداگانه نصب و حتی خریداری کنید، گنو/لینوکس بههمراه همه ابزارهای برنامهنویسی مورد نیازتان و با هر زبانی که فکر کنید ارایه میشود. کافی است آنرا نصب کنید و کار برنامهنویسیآن را با ابزارهای دلخواهتان شروع کنید.
شبکهبندی:
هر دو سیستم میتوانند قرارداد TCP/IP را اجرا کنند. لینوکس میتواند شبکهبندی ویندوز را انجام دهد که این بدان معنا است که لینوکس میتواند در شبکه ویندوز رایانهها ظاهر شود و در فایلها و چاپگرها سهیم شود. لینوکس میتواند بر روی شبکهبندی ویندوز شرکت کنند که این مساله برای ویندوز نیز صادق است.
تقسیم بندی دیسک سخت:
ویندوز باید از سوی یک تقسیمبندی ابتدایی بوت شود. اما لینوکس میتواند یا از طریق یک تقسیمبندی اولیه و یا از طریق تقسیمبندی استدلالی قرار گرفته در یک تقسیمبندی توسعهیافته بوت شود. ویندوز باید از سوی اولین سختافزار بوت شود و لینوکس میتواند از سوی هر نوع دیسک سخت در رایانه به این امر اقدام کند.
فایلهای ذخیره شده بر روی دیسک سخت:
ویندوز برای اینگونه فایلها از فایل مخفی استفاده میکند که این فایلها مانند OS در تقسیمبندی یکسان قرار میگیرد. لینوکس از تقسیمبندی اختصاصی برای فایلهای ذخیره شده در دیسک سخت استفاده میکند.
سیستم فایلها:
ویندوز در سیستم فایلها از 12FAT،16 FAT،32 FAT و یا NTFS ، که بهترین انتخاب است، استفاده میکند.
سیستم فایلهای FAT قدیمیتر هستند. لینوکس نیز سیستمهای فایلی مخصوص بهخود دارد. سیستم پیشفرض که برای لینوکس استفاده میشود، 2ext نام دارد که هماکنون به 3 ext تغییر یافته است.
درجهبندی فایلها:
ویندوز و لینوکس از راهکاری متفاوت در درجهبندی فایلهای خود استفاده میکنند. ویندوز از درجهبندی فایلها بر مبنای حجم استفاده میکند، لینوکس طرحی یکپارچه را به کار میبندد. ویندوز برای نشاندادن ابزارها و تقسیم بندیهای سخت افزاری متفاوت از حروف الفبا استفاده میکند. تحت ویندوز شما باید از حجم یک فایل برای انتخاب آن مطلع باشید. در لینوکس تمامی دایرکتوریها به دایرکتوری اصلی ضمیمه شده است. در لینوکس استانداردی در این که کدام دایرکتوریهای فرعی برای کدام ابزار استفاده میشود، وجود ندارد و این در حالی است که دیسک A همیشه برای فلاپی درایو استفاده میشود و دیسک c بخشی از تقسیمبندی بوت شده است.
فایلهای مخفی:
هر دو سیستم از فایل مخفی، فایلهایی که کاربر در هنگام لیست کردن در یک دایرکتوری آنها را نمیبیند، برخوردار هستند.
دادههای کاربر:
برنامههای ویندوز موجب میشود اطلاعات کاربران را در هر کجا ذخیره کند. این امر دیسک سخت را برای پشتیبانی از فایلهای دادههای کاربر غیر ممکن میسازد. لینوکس تمامی دادههای کاربر را در دایرکتوری ذخیره میکند که شرایط را برای جابجایی از یک رایانه قدیمی به یک رایانه جدید آسانتر میسازد.
انتخاب لینوکس بهجای ویندوز:
پیشبینیها از آینده روشن لینوکس خبر میدهند. دلیل این امر، رایگان بودن، بیشتر شدن کاربرد آن، استفاده از Open Office بهعنوان یک تولید شگفتآور، شباهت زیاد آن به واسطه گرافیکی کاربر، کیفیت بالا و مقاومت آن در برابر هزاران ویروس و کرم ویندوز نام برده شده است.
● سایر مقالات مرتبط با این موضوع