آشنایی با ویندوز ویستا (Vista)
ویندوز ویستا یک سیستم عامل گرافیکی است که در کامپیوترهای شخصی و خانگی و تجاری، لپتاپ معمولی و تخت و مراکز خبری استفاده میشود. قبل از معرفی این سیستم در 22 جولای 2005 ویندوز ویستا با نام لانگهورن شناخته میشد. توسعه و تکمیل آن در 8 نوامبر 2006 اتفاق افتاد و ظرف 3 ماه از عرضه، بین کارخانههای نرمافزار و سختافزار، تجار و تکفروشان توزیع شد و در 30 ژانویه 2007 بهصورت عمومی و در وب سایت رسمی مایکروسافت نیز عرضه گردید.
در حقیقت عرضه ویندوز ویستا، 5 سال پس از نسخه پیشین ویندوز اتفاق افتاد که طولانیترین زمان بین عرضه دو نسخه ویندوز متفاوت است. ویندوز ویستا شامل صدها خصوصیت جدید و اصلاح شده است که برخی از مهمترین آنها ویژگی جستجوی پیشرفته،Aero محیط گرافیکی جدید کاربر و سبک ویژوال ویندوز صدا، چاپ و زیر، Networkingساز ویندوز و DVD ابزارهای جدید تولید مالتیمدیا مثل سیستمهای نمایشی کاملا تغییر کرده هستند.
یکی دیگر از مزایای ویندوز ویستا، ایجاد ارتباط بیشتر بین کامپیوترها در یک سیستم شبکه خانگی با استفاده از فناوری همنوع به همنوع است که باعث آسانی دسترسی مشترک به فایلهای صوتیوتصویری دیجیتال بین کامپیوتر و وسایل صوتیوتصویری خانگی میشود. اما به هرحال ویندوز ویستا دارای مشکلاتی هم است.
ویستا یک سیستم عامل کامل محسوب نمیشود:
شرکتهای سختافزاری و نرمافزاری که محصولات سازگار با ویستا را تولید میکنند، همگی برای سیستم عامل جدید آماده نیستند.
بسیاری از این شرکتها در حال تکمیل درایورها و بهروز رسانیهای ویستا هستند. مهمتر از همه اینکه، بیشتر شرکتهای کارت ویدیو و صدا هم آماده نیستند.
نرمافزارها، از قبیل مجموعههای امنیتی که ممکن است پیش از این هزینه آنها را پرداخت کرده باشید، احتمالا بر روی ویستا اجرا نمیشوند، و برخی از آنها نیازمند بهروز رسانیهایی هستند که هنوز آماده نشده است.
البته Trend Micro ، پاندا، CA و سمانتک همگی اعلام کردهاند که مجموعههای بهروز رسانی شده خود را برای دسترسی به ویستا عرضه خواهند کرد. بازی بر روی ویستا و پشتیبانی گرافیکی 10 DirectX در ویستا برای علاقهمندان به بازی بسیار جذاب خواهد بود. اما این امکان چیزی است که بعدها بهوجود خواهد آمد.
ویستا گران است:
مایکروسافت سه نسخه از ویستا را برای کاربران خانگی در ایالات متحده عرضه میکند،Home Basic ،Home Premium و Ultimate ارزانترین راه بهمنظور دریافت یک کپی قانونی از ویستا برای کاربران فعلی ویندوز XP خریداری نسخه ارتقای Home Basic است که 99 دلار قیمت دارد.
اما ارزانترین نسخه برای شما دردی را دوا نخواهد کرد، زیرا اولا این که نسخه ارتقا مستلزم آن است که شما CD ویندوز XP خود را سالها نگه دارید و در ثانی، Home Basic فاقد قابلیتهای Aero UI و Media Center است.
بهعلاوه، شما نمیتوانید ابزارهای جانبی Xbox را به Home Basic متصل کنید. برای بسیاری از افراد، اینها در وهله نخست بهترین دلایل برای ارتقا به ویستا محسوب میشوند.
239Home Premium دلار برای نسخه کامل و 159 دلار برای نسخه ارتقا (تقریبا با ویندوز XP Home معادل است.) هزینه دارد و البته برای کاربران غیرفنی مناسب است که از سیستمشان فقط برای اهداف شخصی سبک استفاده میکنند. اما برای آن دسته از کاربرانی که در حال حاضر ویندوز XP Pro را در خانه اجرا میکنند، ویندوز ویستا Ultimate بهترین گزینه خواهد بود.Ultimate همه خصوصیات را در بر میگیرد و افزون بر این، ویژگیهای خاص کاربران حرفهای در نسخه تجاری ویستا.
نسخه کامل ویندوز ویستا 399Ultimateدلار قیمت دارد. لازم به ذکر است که نسخه ارتقای ویستا 259Ultimate دلار قیمت دارد. ارزانترین ویستا کپیای است که بههمراه یک PC جدید ارائه میشود چون در این صورت مشمول تخفیف بالای توزیعکننده میشود. البته طبیعی است که (متاسفانه) با توجه به عدم رعایت قانون حقوق مولف در کشور، این تعیین قیمتها برای ما صدق نمیکند.
ویستا به یک PC جدید نیاز دارد:
برای بهرهگیری کامل از قابلیتهای ویستا، احتمالا باید یک PC جدید بهینهسازی شده برای ویستا خریده شود.
بسیاری از امکانات ویستا به سختافزارهایی نیاز دارد که PC کنونی فاقد آنها است. لذا برای اجرای آن باید سختافزار جدید خریداری شود.
جستجوی جدید ایندکسی ویستا عالی است، اما برای ایندکس، به فضای دیسک سخت و فضای ذخیرهسازی اضافه برای خود سیستم عامل نیاز است. حتی فکر اجرای ویستا بر روی یک سیستم با کمتر از 1 گیگابایت رم را به ذهن خود راه ندهید؛ 2 گیگابایت قابل قبول است و 4 گیگابایت مطلوب است
ویستا وقتگیر است:
هماکنون خرید و نصب ویستا بر سختافزارهای قدیمی، کارهای وقتگیر است چون به احتمال زیاد کاربر ناچار خواهد بود درایورهای جدیدی را برای اجزای سیستم و دستگاههای جانبی قدیمی خود بیابد، نصب و عیبیابی کند.
ویندوز XP منسوخ نیست:
ویستا مزایای جدیدی میافزاید، و در بلندمدت محاسبهگری را سادهتر، سریعتر و خوشایندتر خواهد ساخت. اما در واقع هیچ یک از مسایل موجود را حل نمیکند.
ویندوز XP پس از سالها پشتیبانی قدرتمند گسترده و وصلههای سرویس، یک سیستم عامل خوب و بسیار کاربردی است و پشتیبانی خوب از آن همچنان ادامه دارد. مایکروسافت متعهد شده که حداقل هفت سال دیگر XP را پشتیبانی کند و حتی قصد دارد سرویسپک 3 را سال آینده ارائه کند.
ویستا: بهترین دلیل برای استفاده از لینوکس:
سالها پیش، سوییچ کردن از ویندوز به لینوکس تقریبا برای اغلب افراد غیر ممکن بود. ما کاملا به برنامههای کاربردی رومیزی وابسته بودیم، که بسیاری از آنها هیچ معادلی بر روی لینوکس نداشتند. اما در حال حاضر، بسیاری از کارهایی که ما انجام میدهیم برخط هستند، بهگونهای که ترک ویندوز و حرکت به سمت یک توزیع لینوکس برای اغلب افراد کاملا امکانپذیر است. این کار اکنون یک انتخاب واقعی است، و اساسا یک اولویت محسوب میگردد.
با وجود ویندوز ویستا بهعنوان سیستم عامل پیشفرض بر روی هر سیستم جدیدی که شما میخرید، مد نظر قرار دادن حرکت بهسمت یک لینوکس اهمیت مییابد. گذشته از همه اینها، ویستا به هر حال شما را مجبور به آموختن یک سیستم عامل جدید میکند، و در کوتاه مدت سیستم عاملی که کمتر از XP پشتیبانی میشود. در هر دو مورد، شما از یک رابط سه بعدی، widget ها و سایر ابزارها استفاده خواهید کرد. هماکنون امکان محیط سه بعدی در لینوکس با استفاده از فناوری XGL کاملا مهیا بوده و بسیاری از کاربران در حال استفاده از آن هستند.
تحت چه شرایطی شما باید به یک لینوکس سوییچ کنید؟
طرفداران و کاربران لینوکس به شما خواهند گفت که پاسخ این سوال واضح است: اگر شما خواهان آن هستید که سیستمتان کمتر قفل یا هنگ کند، با دردسرهای کمتری اجرا شود و شکافهای امنیتی کمتری داشته باشد در این صورت از یکی از توزیعهای لینوکس استفاده کنید. اما این دید جهانی کاربران لینوکس است. اگر بهدنبال اتخاذ این تصمیم از دید جهانی کاربران PC باشید، در ادامه یک چک لیست کاربردیتر آورده میشود. سوییچ کردن به یک توزیع لینوکس را مد نظر قرار دهید اگر:
- اگر اهل بازیهای PC نیستید:
- دارای هیچ برنامه کاربردی فقط ویندوزی نیستید که بخواهید همچنان بدون شبیهسازی آن را اجرا کنید.
- سرمایه کافی برای خریداری قطعات سختافزاری اصلی PC را در اختیار ندارید.
- برنامههای کاربردی غیرلینوکسی که کارفرمای شما انجام آنها را در خانه الزامی کرده، ندارید.