ورود کاربران VIP سرزمین دانلود، مرجع دانلود و آموزش رایگان نرم افزار

منوی سایت



لینوکس با ویندوز چه فرقی دارد؟

Rating: 5 - 16 votes

لینوکس با ویندوز چه فرقی دارد؟


یکی از نخستین سوالاتی که در ذهن هر کاربری که به تازگی نام لینوکس به گوشش خورده است، مطرح می‌شود، این است که خوب لینوکس چه تفاوتی با ویندوز دارد؟ من در این مقاله قصد دارم بدون اینکه وارد مسائل خیلی فنی شوم، این موضوع را تشریح کنم.

 

لینوکس چیست؟

لینوکس به خودی خود، یک هسته (Kernel) است. هسته، بخش اصلی سیستم‌عامل را تشکیل می‌دهد که کار آن کنترل داده‌ها، مدیریت حافظه، سخت‌افزار، ورود و خروج داده‌ها و تمامی موارد اصلی سیستم‌عامل می‌باشد. لینوکس به خودی خود سیستم‌عامل به شمار نمی‌رود، بلکه با استفاده از ابزارهایی که پروژه بازمتن (OpenSource) گنو (GNU) برای آن تولید کرده است، تبدیل به یک سیستم‌عامل کامل می‌شود (به همین دلیل است که لینوکس را معمولا گنو/لینوکس یا GNU/Linux می‌نامند) و با اضافه کردن سایر نرم‌افزارهای بازمتن به آن، می‌توان از آن در موارد متعددی مانند سرویس‌دهنده‌ها، ایستگاه‌های کاری، کامپیوترهای روی‌میزی، ابر رایانه‌ها، ابزارهای صنعتی و پزشکی که دارای سیستم‌های درونه‌ای (Embedded) می‌باشند و... استفاده کرد.

از نظر فنی، لینوکس را می‌توان نمونه بازمتن سیستم‌عامل یونیکس نامید. زیرا بر اساس استاندارد POSIX پیاده سازی شده و کاملا با آن سازگار است. بنابراین لینوکس را می‌توان نواده سیستم‌عامل پرسابقه و مستحکم یونیکس دانست که البته خواص خوب آنرا نیز به ارث برده است.

اکنون تفاوت‌های اصلی لینوکس و ویندوز را با هم می‌شماریم:


1- سیستم‌عامل آزاد لینوکس یک سیستم عامل آزاد و بازمتن است.:
کد منبع آن در اختیار همگان قرار دارد و همه می‌توانند در کدهای آن تغییر ایجاد کرده و بنا به نیازشان استفاده کنند. آزاد و در دسترس بودن کدهای منبع سبب می‌شود تا بتوانید از طرز کارکرد دقیق سیستم‌عامل مطلع شوید. شما لینوکس را می‌توانید به هر تعداد کپی کرده و بین دوستانتان پخش کنید. در سمت مقابل، ویندوز یک سیستم‌عامل اختصاصی است که کد منبع آن سری نگهداشته شده است و برای همگان در دسترس نیست. شما نمی‌توانید بفهمید که واقعا در زیر سیستم‌عامل ویندوزتان چه می‌گذرد؟ آیا یک برنامه جاسوسی در آن پنهان نشده است؟ بعیدنیست. سیستم عامل ویندوز رایگان نبوده و تحت حمایت قانون کپی‌رایت قرار دارد. شما نمی‌توانید آنرا کپی کرده و پخش کنید. در صورت این کار شما خلاف‌کار هستید و جریمه و مجازات خواهید شد.

 

لینوکس را به هواپیمایی تشبیه کرده‌اند که هر قسمت از انرا در جایی ساخته‌اند. لینوکس واقعا محصول کشور خاصی نیست. تعداد زیادی از مردم در سرتاسر جهان در حال کار بر روی آن و توسعه آن هستند. تعداد برنامه نویسانی که روی بخش‌های مختلف سیستم‌عامل لینوکس کار می‌کنند، به حدود 400 هزار نفر می‌رسد، در حالی که تعداد کل برنامه‌نویسان مایکروسافت کمتر از 10000 نفر است. همین، تفاوت کیفیت کار را مشخص می‌کند.شما با سیستم‌عامل لینوکس آزاد هستید. لازم ندارید تا از نرم‌افزارهای اختصاصی استفاده کنید و تحت انقیاد آنها در آیید.


2- سرعت، قدرت، پایداری:
لینوکس نواده سیستم‌عامل یونیکس است. بنابراین ساختار کلی این سیستم‌عامل کاملا با ویندوز متفاوت است. این به این معنی است که مثلا شما نخواهید توانست برنامه‌هایی که در ویندوز دارید، روی لینوکس اجرا نمایید (البته راه‌هایی وجود دارد – شبیه سازها - ولی در حالت عادی خیر). یکی از خواص اصلی سیستم‌عامل‌های خانواده یونیکس، پایداری و استقامت بسیار بالای آنهاست. این سیستم‌عامل‌ها به این راحتی‌ها خراب نشده و به ندرت نیاز به بوت مجدد پیدا می‌کنند. لینوکس‌هایی وجود دارند که شما می‌توانید سالها بدون نیاز به بوت، از آنها استفاده نمایید.

 

در سمت مقابل، حتی جدیدترین و پایدارترین سیستم‌های ویندوز به اندازه یک موی لینوکس پایدار نیستند. برای بکارگیری سیستم‌های ویندوز به عنوان سرویس دهنده به حافظه و پردازنده‌های قویتری نیاز دارید و مطمئن باشید اگر هر هفته آنرا بوت نکنید، از کار خواهد افتاد! من حدود 2 سال است با این سیستم‌عامل کار می‌کنم. تنها یکبار مجبور شده‌ام بدلیل اشکال در کارت صوتی آنرا بوت کنم. (فقط کارت صوتی از کار افتاده بود!) در صورتی که در ویندوز، شما اگر خیلی شانس داشته باشید، حتما هفته‌ای 2-3 مشکل را که منجر به بوت خواهند شد، خواهید داشت.


معمولا سیستم‌عامل لینوکس به راحتی خراب نمی‌شود و برعکس ویندوز مجبور نیستید تا آنرا هر چندماه یکبار مجددا نصب کنید. حتی برخی از انواع لینوکس به نصب «یکبار برای تمامی عمر» مشهور هستند. این گونه سیستم‌ها را می‌توانید حین کار و حتی بدون بوت، به نسخه‌های جدیدتر ارتقا دهید.


3- امنیت، امنیت، امنیت:
امروزه در دنیایی متکی بر فناوری اطلاعات زندگی می‌کنیم که هر لحظه به خطر افتادن جریان اطلاعات منجر به بروز خسارت‌های تجاری جبران ناپذیری خواهد شد. امروزه همه به دنبال یک سکوی (Platform) امن‌تر برای اجرای برنامه‌های کاربردی و سروی‌دهنده‌ها هستند.


لینوکس حرف‌های زیادی برای گفتن در سمت امنیت دارد. بسیاری از قابلیت‌های امنیتی که در ویندوز وجود ندارند و یا فقط با اضافه کردن نرم‌افزارهای اضافی قابل دسترسی می‌باشند، بطور درونی و پیش‌گزیده در لینوکس پیاده سازی شده‌اند.لینوکس از ابتدا برای محیط‌های شبکه‌ای و چند کاربره طراحی شده است و همین باعث رعایت مسائل امنیتی از ابتدا در آن شده است، درحالی که ویندوز اینگونه نبوده و درحال حاضر نیز از نظر امنیتی دارای نقاط ضعف فراوانی است. مثلا یک برنامه مخرب با استفاده از همین ضعف‌های امنیتی می‌تواند کل سیستم‌عامل را نابود کند، ولی در صورتی که مورد مشابهی در لینوکس وجود داشته باشد، حداکثر به دایرکتوری خانگی کاربر اجرا کننده آسیب خواهد رسید، نه کل سیستم‌عامل.

البته اینطور نیست که لینوکس فاقد هر گونه اشکال امنیتی باشد. ولی باز بودن کد منبع آن باعث می‌شود تا بسیاری از اشکالات امنیتی پیش از ایجاد خسارت و در مراحل توسعه و برنامه نویسی، برملا شده و رفع شوند.


( 5 کامنت - مشاهده کامنت ها )



 



سوالات و نظرات کاربران در مورد این مطلب (5)

  1. Partrich

    سلام ..ببخشید من با توزیع های لینوکس آشنایی ندارم.. میشه یه راهنمایی در مورد توزیع ها بکنید که هر کدوم چه کاربردی دارن. و اینکه کدومشون از همه بهتره برای این که از حمله هکر ها از هر طریقی مثلا از طریق بعضی مرورگر ها مانند (مرورگر تور) در امان باشیم.. کدوم توزیع در مقابل این حمله ها از همه پایدار تره؟ ممنون میشم جوابمو بدید

     

    سرزمین دانلود:

    این مقالات را مطالعه کنید:

    آشنایی با توزیع های مختلف سیستم عامل لینوکس

    معرفی انواع نسخه های لینوکس

    معرفی بهترین نسخه های لینوکس برای راه اندازی سرور‌

    معرفی بهترین نسخه های لینوکس برای کاربران مبتدی

  1. یونس

    سلام . یک لبتاپ قدیمی را یک هفته پیش دوست ما با لینوکس مینت 17 راه انداخت.. خدا وکیلی از ویندوز هم بهتر از همه نظرعالی. امروز من لبتاپ را روشن کردم مثل روزهای قبل با صفحه مینت بالا نیامد و به جاش صفحه صورتی اوبونتو 14.04 بالا آمد و صفحه ای که پسورود میخواست هم عوض شده با رنگ آبی و با صفحه درخواست پسورود مینت فرق میکرد. پسورد را وارد و بدون هیچ مشکلی لبتاپ شروع بکار کرد. در صورت امکان لطفا راهنمایی بفرمایید چکار کنم به حالت اول برگردد. از لینوکس مینت یا غیره به هیچ عنوان آگاهی ندارم ..ممنون

  1. typeman9

    در پاسخ به (حامد , يكشنبه، 24 ارديبهشت ماه، 1396) :

    سلام حامد جان . اگر کاربر ویندوزی بلد باشه چطوری از ویندوز کار بکشه و اصول کار با ویندوز و نیز رجیستری و گروپ پالیسی ویندوز رو بلد باشه و هر نرم افزار یا بازی مشکوک و یا کرک و پچ نرم افزارهای تجاری رو روی ویندوز نصب نکنه و ترجیحا برنامه های استور مایکروسافت رو نصب کنه و ویندوز رو مرتبا اپدیت کنه ویندوز هرگز ناپایدار نمیشه و شما مجبور نمیشی دم به ساعت ویندوز رو عوض کنی .

    گفتم که من حتی در ویندوز 98 هم ناپایداری نمی دیدم و هر روز باهاش بطور حرفه ای کار می کردم . از ویندوز xp به اینطرف واقعا پایداری ویندوز خیلی بیشتر شده . الان هم که ویندوز 10 نسخه ی 1709 دارم و اپدیت میشه و کاملا پایداره و امنیت بالایی داره . در اینکه در ویندوز 10 جاسوس افزار تعبیه شده شکی نیست و من تایید می کنم که ویندوز 10 جاسوس افزاره . ولی بهرحال هر خدمات ضروری با جاسوسی توام هست.

    نباید از جاسوسیهای ویندوز بترسید . اکثر سیستم عاملها از جمله برخی توزیعهای لینوکس جاسوس افزار هستند مثل کالی لینوکس که از هکرها جاسوسی میکنه! یا همین اوبونتو که صراحتا جاسوس بودن خودش رو اعلان کرده . ضمنا سیستم پارتیشن بندی و معماری مادولار و ساختار درختی لینوکس اصلا با طبیعت رایانه ی شخصی سازگار نیست . لینوکس بیشتر به درد مین فریمها و سوپر کامپیوترها می خورد و یا هر دستگاه مادولار دیگر . رایانه ی شخصی مادولار نیست و معماری ساده ای داره پس ویندوز براش مناسبتره.

  1. assemblyos

    در پاسخ به (حامد , يكشنبه، 24 ارديبهشت ماه، 1396) :

    سلام. تنها فرق لینوکس با ویندوز در سیستم فایل و معماری و شیوه ی پارتیشن بندی آنهاست. از نظر پایداری و امنیت هم لینوکس و هم ویندوز بشدت پایدار هستند. من خودم 7 سال در محل کارم با ویندوز 98 کار می کردم حتی یکبار هم مجبور به نصب مجدد ویندوز 98 نشدم. ویندوز بهترین سیستم عامل برای ادارات سازمانها ارگانها وزارتخانه ها و سایر نهادهای دولتی می باشد.

    سایر نسخه های ویندوز نیز پایدار و قوی هستند. من 16 سال کاربر ویندوز هستم و تا حالا ناپایداری در ویندوز ندیده ام. الان هم ویندوز 10 دارم که بشدت پایدار و مقاوم است هیچگونه هنگ و کرش در ویندوز ندیده ام. لطفا براساس شنیده ها نظر ندهید. من مخالف لینوکس نیستم ولی تجربه ی طولانی کار با نسخه های مختلف ویندوز مانع از پذیرش این اتهامات می شود. اگر همه ی مردم دنیا بگویند ویندوز آشغال است من هرگز قبول نمی کنم چون شبانه روز از ویندوز کار کشیده ام و استقامت و قدرت آن را از نزدیک دیده ام.

  1. حامد

    لینوکس امنیت بیش تری داره و بعد از یه مدت کار کردن نیازی به عوض کردن نداره. ولی ویندوز هر چند وقت یک بار باید عوض کرد. ولی کاربرد خانگی ویندوز بیش تر و همه باهاش آشنا هستن

     





نکات مهم :

- قبل از طرح سوال یا مشکل خود، کامنت سایر کاربران و پاسخ آنها را مطالعه کنید.
- لطفا فارسی تایپ کنید. امکان بررسی کامنت های پینگلیش وجود ندارد.
- پاسخ سوالات از طریق ایمیل و SMS نیز ارسال میشود. لطفا مشخصات خود را دقیق وارد کنید.

* نام 
آدرس ايميل (برای دریافت پاسخ از طریق ایمیل)
* شماره موبایل (برای دریافت پاسخ از طریق SMS)
توجه: ایمیل و موبایل شما فقط برای دریافت پاسخ سایت بوده و نمایش داده نمیشود.
* متن

* کد امنیتی
کد امنیتی


(اگر کد امنیتی واضح نیست، روی آن کلیک کنید تا عوض شود)
 


توجه : نظر شما بعد از تایید از طرف سایت، نمایش داده خواهد شد.
سرزمین دانلود، مرجع دانلود و آموزش نرم افزار

سرزمین دانلود را دنبال کنید !

عضویت در خبرنامه سرزمین دانلود

با وارد کردن ایمیل خود و سپس تایید آن، جدیدترین مطالب و نرم افزار ها برای شما ارسال می شود:



------------------------------------------